Od jedzenia do odpadów i tak w kółko

1 sierpnia 2017, 10:45 Alert

Food2Waste2Food to międzynarodowy projekt badawczy mający na celu zwiększenie efektywności wykorzystania odpadów, tańszą produkcję żywności i ograniczenie zużycia energii na potrzeby hodowli roślin. F2W2F to doskonały przykład gospodarki o obiegu zamkniętym.

Pomysł wydaje się prosty: do ogrzania szklarni, w której hodowane są jadalne rośliny oraz grzyby wykorzystywany jest system piany mydlanej, która skutecznie izoluje i daje się łatwo regulować; wykorzystuje się także biogaz do jej oświetlenia i dostarczenia CO2; do nawożenia używa się resztek jedzenia i odpowiednio przygotowanych odpadów organicznych. Technologia pozwala na uprawę warzyw i grzybów niezależnie od pory roku oraz warunków panujących na zewnątrz i jak zapewniają innowatorzy ich jakość nie odbiega od tych hodowanych tradycyjnie.

„Szklarnie przyszłości” jak sami mówią o projekcie ich twórcy pozwalają zaoszczędzić około 80% energii elektrycznej wykorzystywanej do hodowli szklarniowych, około 80% wody i pozwala wykorzystywać 95% odzyskanych surowców. Użycie piany mydlanej jako izolatora w szklanych komorach pozwala łatwo regulować dopływ ciepła z promieni słonecznych oraz w razie potrzeby izoluje od zimna z zewnątrz.

Sposoby na kompostowanie bioodpadów są jednym z kluczowych założeń projektu. Kompostowanie w całym procesie F2W2F jest tak ważne ponieważ dostarcza paliwa w postaci biogazu oraz bogatego w składniki odżywcze podłoża. Jest to dobry przykład kiedy odpad staje się surowcem.

Pilotażowy projekt szklarni powstał w Norwegii jednak całe przedsięwzięcie to efekt współpracy Jacinto Enviroment Solutions BV (dostawcy technologii BBBLS czyli mydlanej piany izolacyjnej), Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu gdzie odbywały się badania laboratoryjne nad pozyskiwanymi w uprawie roślinami oraz Lindum AS (dostawcy technologii biogazowej).

Food2waste2food/Agata Rzędowska