Naukowcy: Białko roślinne to same korzyści. Może zaopatrzyć w jedzenie nawet 1/6 Europy

9 kwietnia 2024, 12:45 Alert

Według raportu Good Food Institute Europe promowanie alternatywnych źródeł białka w produkcji żywności w Polsce mogłoby prowadzić do osiągnięcia samowystarczalności żywnościowej do 2050 roku. Dodatkowo wsparcie dla rolników w rozszerzaniu produkcji białka alternatywnego mogłoby przyczynić się do zmniejszenia śladu węglowego.

Według raportu „Nowa dywidenda gruntowa: Białka alternatywne jako szansa dla Europy”, który został opracowany przez fundację Green Alliance na zlecenie GFI Europe, alternatywne białka mogą przyczynić się do stworzenia większej przestrzeni dla polskich rolników umożliwiając im prowadzenie bardziej zrównoważonych gospodarstw oraz zwiększenie produkcji żywności w kraju. Alternatywne białka zdobywają coraz większą popularność wśród konsumentów i zaczynają już częściowo zastępować tradycyjne produkty mięsne i nabiałowe.

Senior policy manager w Good Food Institute Europe Elena Walden podkreśliła, że wielu polskich rolników dostosowuje swoje praktyki, aby przeciwdziałać kryzysowi klimatycznemu i przywrócić naturalne ekosystemy. Alternatywne białka mogą być kluczowe w ułatwieniu tego procesu, pozwalając rolnikom na inne wykorzystanie gruntów, bez konieczności zmniejszania ogólnej produkcji żywności.

Raport wskazuje, że około 40% polskich gruntów rolnych jest obecnie wykorzystywanych na pastwiska lub uprawę pasz dla zwierząt, które są przeznaczone na krajową produkcję mięsa i nabiału, podczas gdy jedynie około 20% gruntów służy uprawie roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia w kraju. Dodatkowo, importujemy żywność z zagranicy, co wymaga aż 2 milionów hektarów ziemi. Nawet minimalne przejście na alternatywne białka mogłoby uwolnić w Polsce aż 19% gruntów rolnych, które mogłyby być wykorzystane do bardziej zrównoważonych upraw.

Nawet przy niewielkim wsparciu ze strony decydentów do 2050 roku białka roślinne mogą zastąpić nawet 1/6 tradycyjnych produktów mięsnych i nabiałowych spożywanych przez mieszkańców Europy. Zwiększone wsparcie dla rozwoju żywności opartej na alternatywnych białkach mogłoby nawet umożliwić udostępnienie w Polsce aż 4,9 miliona hektarów, czyli 34% gruntów rolnych, pod bardziej zrównoważone rolnictwo. To mogłoby wyeliminować potrzebę importu żywności z zagranicy oraz związany z tym ślad węglowy.

Good Food Institute Europe / Mateusz Gibała

Rekordowy wzrost liczby zielonych źródeł energii w Europie na początku 2024 roku