AlertŚrodowisko

Branżowe organizacje osiągnęły porozumienie w sprawie reformy sektora rolnego

Pole uprawne fot. Pixabay

Organizacje rolne, handlowe, konsumenckie i proklimatyczne zgodziły się na konieczność zmniejszenia emisji w europejskim rolnictwie, jednak wyraziły obawy dotyczące planowanego systemu ETS dla tego sektora. W środę przekazano zalecenia szefowej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen.

Dokument “Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie”, uzgodniony przez prawie 30 organizacji, w tym m.in. Europejską Federację Związków Zawodowych Żywności, Rolnictwa i Turystyki, Greenpeace, Agroecology Europe i Eurocommerce, stwierdza, że rolnictwo europejskie powinno dążyć do neutralności klimatycznej do 2035 lub 2040 roku. Organizacje uważają jednak, że jest za wcześnie na ostateczne wnioski dotyczące systemu handlu emisjami (AG-ETS) i proponują, aby koszty były rozłożone na cały łańcuch dostaw, a nie tylko na rolników i konsumentów. Sprzeciwiają się również zachęcaniu do kupowania offsetów węglowych zamiast realnego zmniejszania emisji.

Dokument postulował powołanie tymczasowego funduszu na transformację rolnictwa, działającego poza unijną Wspólną Polityką Rolną, który wspierałby rolników w przechodzeniu na uprawy mniej obciążające klimat i łagodził wpływ zmian klimatycznych. Von der Leyen zapowiedziała, że dokument posłuży do opracowania strategii dla rolnictwa, którą przedstawi w ciągu pierwszych 100 dni nowej KE.

Von der Leyen zapewniła, że zmiany nie obejmą kontroli gospodarstw rolnych poniżej 10 ha, z których obowiązki sprawozdawcze zniesiono po protestach rolników przed wyborami do Parlamentu Europejskiego w czerwcu br. Dotyczy to 65 procent rolników posiadających 10 procent wszystkich gruntów rolnych w Europie.

W dokumencie znalazły się także rekomendacje dotyczące zapobiegania wyludnianiu wsi, wsparcia młodych rolników oraz tych w trudnej sytuacji finansowej, wzmocnienia pozycji farmerów w łańcuchach dostaw, poprawy dobrostanu zwierząt i przejrzystości znakowania produktów przyjaznych zwierzętom.

Według porozumienia rolnictwo ma odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu skutków zmian klimatu do końca przyszłej dekady. Plan zakłada zmniejszenie zużycia wody, antybiotyków i nawozów, większą dostępność lokalnej żywności ekologicznej oraz spadek konsumpcji mięsa, nabiału i importu żywności z krajów trzecich.

Polska Agencja Prasowa / Mateusz Gibała

Skradzione przez Rosjan ukraińskie zboże płynie do portu w Egipcie


Powiązane artykuły

Rekordowe upały w Europie. ONZ: trzeba nauczyć się z nimi żyć

W Europie zanotowano fale upałów. Portugalia walczy z pożarami, a Holandia i Belgia wdraża rozwiązania mające ulżyć mieszkańcom. Rzeczniczka WMO...

Ulewy i tornada w USA odcięły mieszkańców od energii

W sobotę i niedzielę stan Minnesota doświadczył ulew, które stworzyły ryzyko powodzi. Dodatkowo zarejestrowano tornada, które pozbawiły prawie 50 tysięcy...

Mięso niezgody. Greenpeace zarzuca niemieckim sklepom szkodliwe emisje

Według badań Greenpeace, zakłady mięsne niemieckich sieci Edeka, Kaufland i Rewe emitują rocznie ponad 10 milionów ton CO2, tyle co...

Udostępnij:

Facebook X X X