PE za nową skalą efektywności energetycznej

6 lipca 2016, 20:45 Alert

(Parlament Europejski)

Powinna zostać wprowadzona nowa, dokładniejsza skala od A do G, pokazująca efektywność energetyczną sprzętów AGD, aby dotrzymać kroku rozwojowi technologicznemu, uznali posłowie w głosowaniu w środę, nad propozycją zmian w przepisach. Większość sprzętów na rynku spełnia obecnie wymagania „klasy A”, ustanowione w 2010, dodawane są, więc plusy (A+, A++, A+++), zauważają posłowie, dodając, że nowa rygorystyczna skala da impuls do dalszego zwiększania efektywności.

Posłowie przyjęli pozycję Parlamentu dotyczącą zmian w przepisach 580 głosami za, przy 52 głosach przeciw i 79 wstrzymujących się od głosu, w celu rozpoczęcia negocjacji z Radą, na ostatecznym kształtem przepisów.

 „Zmienione skale dla istniejących grup produktów” powinny zostać w prowadzone w przeciągu 21 miesięcy lub 6 lat od wejścia przepisów w życie (w zależności od typu produktu), „aby zapewnić jednolitą skalę od A do G”, stwierdzono w poprawce do tekstu. Każda przyszła kalibracja skali powinna zakładać jej adekwatność przez kolejnych 10 lat. Sygnałem do zmiany powinno być pojawienie się w sprzedaży, na rynku UE 25% produktów mieszczących się na szczycie skali efektywności energetycznej – klasa A, lub gdy 50% produktów posiada dwie najwyższe klasy efektywności A + B.

Podczas wprowadzania nowej skali lub etykietowania, klasa A oraz grupy produktów podlegające gwałtownej zmianie technologicznej – A i B, nie powinny być już objęte starą skalą.

Jeśli klasy efektywności energetycznej F i G, nie będą dozwolone dla niektórych grup produktów, powinno być to oznaczone na poprzez szarą etykietę, a standardowe spektrum w kolorach od ciemnozielonego do czerwonego, powinno pokrywać klasy od A do E.

Informacja o efektywności energetycznej na etykietach

Na etykiecie powinna znajdować się informacja o klasie efektywności energetycznej modelu produktu oraz jego absolutna konsumpcja energii w kilowatogodzinach, w okresie roku lub w „innym odpowiednim okresie czasu”, stwierdzono w tekście.

 Testowanie w warunkach rzeczywistych

 Sposoby i środowisko, w którym testowany jest produkt, z myślą zarówno o dostawcach jak i kontrolerach produktów, powinny być tak zbliżone, jak to możliwe do użytkowania w warunkach rzeczywistych, danego produktu przez przeciętnego konsumenta, uważają posłowie, zwracając się od Komisji europejskiej o opublikowanie „pomiarów pośrednich” oraz metod pomiaru, w odniesieniu do wymagań właściwych dla danego produktu.

Informacje: przejrzyste i umożliwiające porównania

 Posłowie wzywają do stworzenia „bazy danych produktów” składającej się ze strony dla konsumentów, zawierającej informacje o każdym produkcie oraz możliwość ich porównania, na przykład poprzez platformę wspomagającą pracę narodowych organów kontroli rynku, w języku narodowym.

 Przepisy dotyczące oznaczania efektywności energetycznej dotyczą produktów pobierających energię, które mają znaczący bezpośredni lub pośredni wpływ na jej konsumpcję.

Produkty z drugiej ręki, lub środki transportu, których silniki pozostają w tej samej lokalizacji podczas eksploatacji, takie jak windy albo pasy transmisyjne, są wyłączone spod obowiązywania powyższych przepisów.

Kolejne kroki

Negocjacje z Radą Unii europejskiej (ministrami z państw członkowskich) rozpoczną się w nadchodzących tygodniach.