icon to english version of biznesalert
EN
Najważniejsze informacje dla biznesu
icon to english version of biznesalert
EN

PE za nową skalą efektywności energetycznej

(Parlament Europejski)

Powinna zostać wprowadzona nowa, dokładniejsza skala od A do G, pokazująca efektywność energetyczną sprzętów AGD, aby dotrzymać kroku rozwojowi technologicznemu, uznali posłowie w głosowaniu w środę, nad propozycją zmian w przepisach. Większość sprzętów na rynku spełnia obecnie wymagania „klasy A”, ustanowione w 2010, dodawane są, więc plusy (A+, A++, A+++), zauważają posłowie, dodając, że nowa rygorystyczna skala da impuls do dalszego zwiększania efektywności.

Posłowie przyjęli pozycję Parlamentu dotyczącą zmian w przepisach 580 głosami za, przy 52 głosach przeciw i 79 wstrzymujących się od głosu, w celu rozpoczęcia negocjacji z Radą, na ostatecznym kształtem przepisów.

 „Zmienione skale dla istniejących grup produktów” powinny zostać w prowadzone w przeciągu 21 miesięcy lub 6 lat od wejścia przepisów w życie (w zależności od typu produktu), „aby zapewnić jednolitą skalę od A do G”, stwierdzono w poprawce do tekstu. Każda przyszła kalibracja skali powinna zakładać jej adekwatność przez kolejnych 10 lat. Sygnałem do zmiany powinno być pojawienie się w sprzedaży, na rynku UE 25% produktów mieszczących się na szczycie skali efektywności energetycznej – klasa A, lub gdy 50% produktów posiada dwie najwyższe klasy efektywności A + B.

Podczas wprowadzania nowej skali lub etykietowania, klasa A oraz grupy produktów podlegające gwałtownej zmianie technologicznej – A i B, nie powinny być już objęte starą skalą.

Jeśli klasy efektywności energetycznej F i G, nie będą dozwolone dla niektórych grup produktów, powinno być to oznaczone na poprzez szarą etykietę, a standardowe spektrum w kolorach od ciemnozielonego do czerwonego, powinno pokrywać klasy od A do E.

Informacja o efektywności energetycznej na etykietach

Na etykiecie powinna znajdować się informacja o klasie efektywności energetycznej modelu produktu oraz jego absolutna konsumpcja energii w kilowatogodzinach, w okresie roku lub w „innym odpowiednim okresie czasu”, stwierdzono w tekście.

 Testowanie w warunkach rzeczywistych

 Sposoby i środowisko, w którym testowany jest produkt, z myślą zarówno o dostawcach jak i kontrolerach produktów, powinny być tak zbliżone, jak to możliwe do użytkowania w warunkach rzeczywistych, danego produktu przez przeciętnego konsumenta, uważają posłowie, zwracając się od Komisji europejskiej o opublikowanie „pomiarów pośrednich” oraz metod pomiaru, w odniesieniu do wymagań właściwych dla danego produktu.

Informacje: przejrzyste i umożliwiające porównania

 Posłowie wzywają do stworzenia „bazy danych produktów” składającej się ze strony dla konsumentów, zawierającej informacje o każdym produkcie oraz możliwość ich porównania, na przykład poprzez platformę wspomagającą pracę narodowych organów kontroli rynku, w języku narodowym.

 Przepisy dotyczące oznaczania efektywności energetycznej dotyczą produktów pobierających energię, które mają znaczący bezpośredni lub pośredni wpływ na jej konsumpcję.

Produkty z drugiej ręki, lub środki transportu, których silniki pozostają w tej samej lokalizacji podczas eksploatacji, takie jak windy albo pasy transmisyjne, są wyłączone spod obowiązywania powyższych przepisów.

Kolejne kroki

Negocjacje z Radą Unii europejskiej (ministrami z państw członkowskich) rozpoczną się w nadchodzących tygodniach.

(Parlament Europejski)

Powinna zostać wprowadzona nowa, dokładniejsza skala od A do G, pokazująca efektywność energetyczną sprzętów AGD, aby dotrzymać kroku rozwojowi technologicznemu, uznali posłowie w głosowaniu w środę, nad propozycją zmian w przepisach. Większość sprzętów na rynku spełnia obecnie wymagania „klasy A”, ustanowione w 2010, dodawane są, więc plusy (A+, A++, A+++), zauważają posłowie, dodając, że nowa rygorystyczna skala da impuls do dalszego zwiększania efektywności.

Posłowie przyjęli pozycję Parlamentu dotyczącą zmian w przepisach 580 głosami za, przy 52 głosach przeciw i 79 wstrzymujących się od głosu, w celu rozpoczęcia negocjacji z Radą, na ostatecznym kształtem przepisów.

 „Zmienione skale dla istniejących grup produktów” powinny zostać w prowadzone w przeciągu 21 miesięcy lub 6 lat od wejścia przepisów w życie (w zależności od typu produktu), „aby zapewnić jednolitą skalę od A do G”, stwierdzono w poprawce do tekstu. Każda przyszła kalibracja skali powinna zakładać jej adekwatność przez kolejnych 10 lat. Sygnałem do zmiany powinno być pojawienie się w sprzedaży, na rynku UE 25% produktów mieszczących się na szczycie skali efektywności energetycznej – klasa A, lub gdy 50% produktów posiada dwie najwyższe klasy efektywności A + B.

Podczas wprowadzania nowej skali lub etykietowania, klasa A oraz grupy produktów podlegające gwałtownej zmianie technologicznej – A i B, nie powinny być już objęte starą skalą.

Jeśli klasy efektywności energetycznej F i G, nie będą dozwolone dla niektórych grup produktów, powinno być to oznaczone na poprzez szarą etykietę, a standardowe spektrum w kolorach od ciemnozielonego do czerwonego, powinno pokrywać klasy od A do E.

Informacja o efektywności energetycznej na etykietach

Na etykiecie powinna znajdować się informacja o klasie efektywności energetycznej modelu produktu oraz jego absolutna konsumpcja energii w kilowatogodzinach, w okresie roku lub w „innym odpowiednim okresie czasu”, stwierdzono w tekście.

 Testowanie w warunkach rzeczywistych

 Sposoby i środowisko, w którym testowany jest produkt, z myślą zarówno o dostawcach jak i kontrolerach produktów, powinny być tak zbliżone, jak to możliwe do użytkowania w warunkach rzeczywistych, danego produktu przez przeciętnego konsumenta, uważają posłowie, zwracając się od Komisji europejskiej o opublikowanie „pomiarów pośrednich” oraz metod pomiaru, w odniesieniu do wymagań właściwych dla danego produktu.

Informacje: przejrzyste i umożliwiające porównania

 Posłowie wzywają do stworzenia „bazy danych produktów” składającej się ze strony dla konsumentów, zawierającej informacje o każdym produkcie oraz możliwość ich porównania, na przykład poprzez platformę wspomagającą pracę narodowych organów kontroli rynku, w języku narodowym.

 Przepisy dotyczące oznaczania efektywności energetycznej dotyczą produktów pobierających energię, które mają znaczący bezpośredni lub pośredni wpływ na jej konsumpcję.

Produkty z drugiej ręki, lub środki transportu, których silniki pozostają w tej samej lokalizacji podczas eksploatacji, takie jak windy albo pasy transmisyjne, są wyłączone spod obowiązywania powyższych przepisów.

Kolejne kroki

Negocjacje z Radą Unii europejskiej (ministrami z państw członkowskich) rozpoczną się w nadchodzących tygodniach.

Najnowsze artykuły