icon to english version of biznesalert
EN
Najważniejsze informacje dla biznesu
icon to english version of biznesalert
EN

Wiśniewska: Unia Europejska odkręca kurek z czystą wodą

Bezpieczna woda z kranu – tańsza dla konsumentów i lepsza dla środowiska. Europejczycy mają mieć zapewniony lepszy dostęp do wysokiej jakości wody z kranu. Nad tymi regulacjami pracowałam jako członek Komisji Ochrony Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) w Parlamencie Europejskim – pisze europoseł Jadwiga Wiśniewska.

Dostęp do wody pitnej

Dyrektywa jest pokłosiem pierwszej europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Right2Water”, która została podpisana przez ponad 1,8 mln osób.

Za wdrożeniem dyrektywy przemawiają także twarde dane. Zgodnie z szacunkami, przeciętny mieszkaniec UE rocznie wypija do 106 litrów wody butelkowanej, która w 40 procentach jest produkowana z miejskich ujęć wody kranowej. Mało tego, na wyprodukowanie litrowej butelki plastikowej zużywa się trzy litry wody. W efekcie woda z kranu jest przeciętnie 500 razy tańsza niż woda butelkowana, a jej mniejsze zużycie mogłoby przynieść gospodarstwom domowym w UE oszczędności w wysokości ponad 600 mln euro rocznie. Dodać do tego należy także problem z utylizacją plastiku. Jak wskazują eksperci, jedna z pięciu butelek plastikowych podlega recyklingowi, zaś pozostałe cztery przyczyniają się do powstawania 1,36 miliardów kg śmieci pochodzących z samych butelek plastikowych. Rachunek ekonomiczny, zdrowotny i środowiskowy jest więc prosty i przemawia na korzyść wody z kranu.

Dlatego państwa członkowskie zostały zobowiązane do zapewnienia nieodpłatnego dostępu do wody pitnej w budynkach publicznych. Chcemy także, żeby klienci restauracji, stołówek i usług gastronomicznych otrzymywali wodę do picia za darmo lub za niską opłatą. Co kluczowe, państwa członkowskie powinny starać się poprawić dostęp do wody bieżącej zwłaszcza grupom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Oczywiście kładziemy nacisk na wysoką jakość wody wodociągowej, czemu ma służyć wprowadzenie bardziej rygorystycznych limitów dla niektórych zanieczyszczeń, np. ołowiu. Zależy nam na tym, żeby woda z kranu była bezpieczna dla zdrowia Europejczyków i żeby nadawała się do bezpośredniego spożycia. Mieszkańcy muszą mieć pewność, że spożywają wodę, która nie budzi żadnych zastrzeżeń, dlatego Komisja Europejska zobowiązała się ustanowić europejskie wykazy substancji dopuszczonych do kontaktu z wodą pitną, a także sporządzić wykaz substancji lub związków, których wpływ na zdrowie ludzkie budzi obawy społeczne lub naukowe, a następnie będzie go monitorować.

Odkręcamy kurek dla bezpiecznej wody z kranu. To przejaw troski nie tylko o zdrowie, ale także dbałości o środowisko.

WWF ostrzega przed kurczącymi się zasobami wody w Polsce

Bezpieczna woda z kranu – tańsza dla konsumentów i lepsza dla środowiska. Europejczycy mają mieć zapewniony lepszy dostęp do wysokiej jakości wody z kranu. Nad tymi regulacjami pracowałam jako członek Komisji Ochrony Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) w Parlamencie Europejskim – pisze europoseł Jadwiga Wiśniewska.

Dostęp do wody pitnej

Dyrektywa jest pokłosiem pierwszej europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Right2Water”, która została podpisana przez ponad 1,8 mln osób.

Za wdrożeniem dyrektywy przemawiają także twarde dane. Zgodnie z szacunkami, przeciętny mieszkaniec UE rocznie wypija do 106 litrów wody butelkowanej, która w 40 procentach jest produkowana z miejskich ujęć wody kranowej. Mało tego, na wyprodukowanie litrowej butelki plastikowej zużywa się trzy litry wody. W efekcie woda z kranu jest przeciętnie 500 razy tańsza niż woda butelkowana, a jej mniejsze zużycie mogłoby przynieść gospodarstwom domowym w UE oszczędności w wysokości ponad 600 mln euro rocznie. Dodać do tego należy także problem z utylizacją plastiku. Jak wskazują eksperci, jedna z pięciu butelek plastikowych podlega recyklingowi, zaś pozostałe cztery przyczyniają się do powstawania 1,36 miliardów kg śmieci pochodzących z samych butelek plastikowych. Rachunek ekonomiczny, zdrowotny i środowiskowy jest więc prosty i przemawia na korzyść wody z kranu.

Dlatego państwa członkowskie zostały zobowiązane do zapewnienia nieodpłatnego dostępu do wody pitnej w budynkach publicznych. Chcemy także, żeby klienci restauracji, stołówek i usług gastronomicznych otrzymywali wodę do picia za darmo lub za niską opłatą. Co kluczowe, państwa członkowskie powinny starać się poprawić dostęp do wody bieżącej zwłaszcza grupom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Oczywiście kładziemy nacisk na wysoką jakość wody wodociągowej, czemu ma służyć wprowadzenie bardziej rygorystycznych limitów dla niektórych zanieczyszczeń, np. ołowiu. Zależy nam na tym, żeby woda z kranu była bezpieczna dla zdrowia Europejczyków i żeby nadawała się do bezpośredniego spożycia. Mieszkańcy muszą mieć pewność, że spożywają wodę, która nie budzi żadnych zastrzeżeń, dlatego Komisja Europejska zobowiązała się ustanowić europejskie wykazy substancji dopuszczonych do kontaktu z wodą pitną, a także sporządzić wykaz substancji lub związków, których wpływ na zdrowie ludzkie budzi obawy społeczne lub naukowe, a następnie będzie go monitorować.

Odkręcamy kurek dla bezpiecznej wody z kranu. To przejaw troski nie tylko o zdrowie, ale także dbałości o środowisko.

WWF ostrzega przed kurczącymi się zasobami wody w Polsce

Najnowsze artykuły